Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή το πρόσφατο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη καθώς συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το κλείσιμο της Σχολής και τη σημαντική εναρκτήρια ομιλία που έκανε στο Συνέδριο αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανέρχεται με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την οποία ζητά να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.
Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στην ιστορία της Ιεράς Θεολογική Σχολής της Χάλκης που ιδρύθηκε το 1844 στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έκλεισε το 1971, 50 χρόνια πριν και έκτοτε παραμένει κλειστή και τονίζει ότι στα 127 χρόνια της λειτουργίας της έχουν αποφοιτήσει από αυτή σημαντικές προσωπικότητες της Ορθοδοξίας, θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι, μητροπολίτες, πατριάρχες συμπεριλαμβανομένου του σημερινού προκαθημένου της Ορθοδοξίας, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ενώ σε αυτή φοίτησαν όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο Έλληνες Ορθόδοξοι αλλά Χριστιανοί ορθόδοξοι από όλον τον κόσμο.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ιδρύθηκε μέσα στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις 13 Σεπτεμβρίου 1844 και συνέχισε απρόσκοπτα τη λειτουργία της μέχρι το έτος 1971. Στα 127 χρόνια της λειτουργίας της, απόφοιτοί της είναι σημαντικές προσωπικότητες της Ορθοδοξίας, θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι, πατριάρχες συμπεριλαμβανομένου του σημερινού προκαθήμενου της Ορθοδοξίας Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ενώ σε αυτή φοίτησαν όχι μόνο Έλληνες Ορθόδοξοι αλλά Χριστιανοί Ορθόδοξοι από όλον τον κόσμο.
Το 1971 η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευσε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έχει λάβει τεράστια διεθνή προσοχή τα τελευταία χρόνια. Τον Οκτώβριο του 1998 το Αμερικανικό Κογκρέσο υποστήριξε σθεναρά την επαναλειτουργία της ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε την Χάλκη το 1999 κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία και ζήτησε από τον τότε πρόεδρο Ντεμιρέλ να επιτρέψει την εκ νέου λειτουργία της Σχολής. Ενώ το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως στις Εκθέσεις Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Σε ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την έναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τότε που διεκόπη η λειτουργία του ιστορικού θεολογικού εκπαιδευτηρίου τόνισε την αποφασιστικότητα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως να συνεχίσει τον αγώνα της για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Και τόνισε ότι η επιλογή της θεματικής του Συνεδρίου αναδεικνύει την ταυτότητα της Θεολογικής Σχολή, το «πνεύμα της Χάλκης» μαζί με τις πολλές οικολογικές, διαχριστιανικές, διαθρησκειακές και ειρηνευτικές δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου στο πεδίο της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θρησκευτικών ελευθεριών.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Τι ενέργειες και τι κυρώσεις προτίθεται να πάρει για να πιεστεί η Τουρκία μία υπό ένταξη χώρα ώστε να προχωρήσει άμεσα στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, του πιο σημαντικού εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας που ιδρύθηκε και λειτούργησε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και είναι κλειστό επί Τουρκικής Δημοκρατίας όπως έχει επισημάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος;»
0 Σχόλια